Vanliga frågor om ögonoperationer

Kostnad (3)
Process (2)
Synfel (2)
Visa alla

Vilken klinik skall man välja?

Försök bilda en uppfattning om kliniken du funderar på, verkar den seriös.

Ofta får man en bra uppfattning om kliniken efter att man sett på företagets webbsida, talat med dem och gjort förundersökning.

Funderar du på att välja en klinik, fråga gärna hur gammal utrustningen är som de använder och hur många operationer läkaren gjort som skall utföra eventuell operation på dig.

Ögonoperationer är dyrt och priset är en viktig fråga. För de flesta kliniker så ingår ögondroppar och efterkontroll (om detta behövs). I de fall en kompletterande behandling skall göras brukar även detta ingå i priset. Fråga vad som ingår i priset på den klinik som du tänker välja.

På denna websida kan du enkelt jämföra priser mellan olika kliniker för de vanligaste metoderna.

Är det farligt?

Ögonlaseroperationer är idag en av de vanligast förekommande operationerna.

Metoderna och utrustningen har löpande förbättrats vilket har lett till säkrare behandlingar och att resultaten är bättre idag än tidigare.

Väljer man att gå till en seriös klinik tar den ansvar för ombehandling vid eventuell komplikation eller uteblivet resultat.

Mer information om vad de olika metoderna innebär, exempelvis kan det för vissa metoder vara vanligt med torra ögon de första månaderna efter operation, finns under rubriken "De olika metoderna".

Gör det ont?

Under själva ögonlaserbehandlingen är man bedövad med lokalbedövande ögondroppar, varför det inte gör ont eller man känner någon smärta.

Risken för rinnande ögon eller att det gör ont de första dagarna varierar beroende på vilken metod som du behandlats med.

Vid exempelvis Lasek kan det förekomma besvär som sveda, irritation och ljuskänslighet samt smärta de första dagarna och man kan bli rekommenderad att vara hemma de första fem dagarna. Vid andra behandlingsmetoder som Lasik är de flesta helt symptomfria, vissa upplever lätt sveda och irritation de första timmarna efter behandlingen.

Ny teknik ger god syn för personer + 45 år, vad innebär denna möjlighet?

Alternativen för de som drabbas av sämre syn, exempelvis närsynthet när man närmar sig den gyllene medelåldern är begränsade. De traditionella metoderna vid ögonlaserbehandling är inte lämpliga eftersom ögat befinner sig i en förändringsfas. Ett bra alternativ för många, men tyvärr ganska dyrt, är de nya högteknologiska linserna. Linserna behöver aldrig bytas och ger användaren god syn på alla avstånd då linsen (multifokala linser) ger flera fokus. Hjärnan lär sig intuitivt hur man skall få skarp och klar syn på alla avstånd. Det finns även enklare linser, som bara ger fokus på ett avstånd (monofokala linser som ger fokus på långt eller nära håll). Metoden kallas RLE och är väldigt lik en vanlig gråstarroperation, där ögats egen lins ersätts av en konstgjord plastlins.

Arbetsgivaren betalar, blir det billigare?

Ja, prova att göra en överenskommelse med din arbetsgivare, det kostar inte arbetsgivaren något och du kan spara upp till 55 % av kostnaden. Principen som många använder är att arbetsgivaren betalar för ögonoperationen. Arbetsgivaren gör därefter avdrag på din bruttolön. Din skatt blir därigenom lägre eftersom din bruttolön sänks.

Hur vet jag om jag kan få bra syn med ögonlaser?

För att veta måste man gå till en ögonlaserklinik och göra en förundersökning, de ser om ditt synfel kan behandlas och stämmer även av om du exempelvis har sjukdomar som gör en ögonlaseroperation olämplig.

Tänk på att det kan skilja sig något mellan klinikerna vilka synfel de kan behandla, men ditt synfel bör ligga mellan -12 till +6 och brytningsfelet bör inte vara över -6 för att vara behandlingsbart.

Ögonlaserbehandling ger lika bra syn som alternativet att använda glasögon eller linser. När läkningstiden efter en behandling är över är effekten permanent (exempelvis ett brytningsfel. En ögonlaserbehandling hjälper inte mot kommande naturliga försämringar av synförmågan kopplade till ålder.

Vad kostar en förundersökning?

Vissa kliniker tar betalt för förundersökning (priset varierar från några hundralappar till drygt 1000 kr), andra låter förundersökningen vara kostnadsfri om man bestämmer sig för att göra en behandling på kliniken medan andra kliniker har gratis förundersökning utan förbehåll.