Hur går en ögonlaserbehandling till?

Ett synfel uppstår när ljusstrålar "bryts fel" när de passerar ögats hornhinna och träffar bakomliggande näthinnan. Vid en laserbehandling korrigeras krökningen på hornhinnan så att ljusstrålarna träffar rätt och brytningsfelet försvinner.

Reklamen för ögonlaserbehandling säger ofta att själva operationen bara tar ett mindre antal sekunder. Det är korrekt men hela processen tar betydligt längre tid än så, nedan beskrivs hur de olika stegen normalt ser ut: 

De olika stegen vid laserbehandling 

En förundersökning genomförs för att bestämma metod och om du som person är lämplig att genomgå en behandling.

Själva operationen går normalt till på följande vis:

  1. ögondroppar erhålls som är lokalbedövande och innehåller antibiotika
  2. en "klämma" hjälper till att hålla ögonlocket uppe
  3. du ombeds fokusera på en bestämd punkt
  4. ögonlaserbehandlingen startar och tar mellan 5 - 90 sekunder

För att inte ögat skall skadas har lasern en inbyggd eye-tracker-funktion som stannar eller följer efter ögat om man tittar bort.

Efter laserbehandling bestäms tid för efterkontroll. Mellan 5-10% får göra en kompletterande laserbehandling, vilken är kostnadsfri hos de flesta kliniker.

De flesta som genomgår laserbehandling slipper glasögon och kontaktlinser. Själva operationen går till så att ögat först bedövas med ögondroppar, därefter sätts en ögonlockshållare innanför ögonlocket så att man inte kan blinka. Ett minimalt snitt görs vid sidan om hornhinnan, därefter tas den egna linsen bort. Den nya konstgjorda linsen placeras på den gamla linsens plats. Själva operationen tar cirka 15 minuter.

Efter operationen behövs inget förband över ögat. Du blir kallad till efterkontroll som brukar ske efter cirka två veckor från operationen. Efter ytterligare några månader görs en avslutande kontroll.

Hur går en RLE-operation till?

Med RLE kan flera typer av synfel korrigeras som översynthet och undersynthet.

En RLE-operation utförs på samma sätt som en gråstarroperation, vilken räknas som en av världens säkraste operationer. Själva operationen går till så att ögat bedövas med ögondroppar, därefter får man en ögonlockshållare innanför ögonlocket för att inte kunna blinka. Därefter tas den egna linsen bort och den nya konstgjorda linsen placeras på den gamla linsens plats. Tiden för själva operationen tar cirka 15 minuter.